*Voeding rond sportmomenten*

Vaak is het lastig kiezen wat je moet eten en drinken rond sportmomenten. Ook is de planning vaak een dilemma: kun je nu beter vóór of na het sporten eten?

Eet iets licht verteerbaars vóór het sporten
Tot 1 uur voor het sporten kun je wel een licht verteerbaar tussendoortje eten, dat voldoende energie levert, zoals:

  • Een dubbele bruine boterham met jam of 30+ kaas
  • Een krentenbol
  • Een schaaltje magere yoghurt
  • Een banaan
  • Een appel
  • Een plak ontbijtkoek

Speciale repen voor sporters bevatten relatief veel calorieën. Ze zijn niet echt nodig.

Sport niet op een nuchtere maag
Sporten op een lege maag zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens gedacht wordt. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed daalt.

Voorkom maagklachten tijdens het sporten
Voorkom maagklachten: eet ongeveer 2 uur voor het sporten geen maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De 2 processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan.

Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Ze blijven lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen.

Kijk ook uit met pittig eten, melkproducten, prei, ui, ijskoude en koolzuurhoudende dranken. Sommige mensen reageren er gevoelig op en krijgen last van hun maag en darmen tijdens het sporten.

Drink water tijdens het sporten
Tijdens het sporten is het belangrijk om water te blijven drinken. Mocht je gedurende langere tijd gaan sporten, bijvoorbeeld langer dan 1 uur hardlopen, dan kan je er voor kiezen een sportdrank met koolhydraten te drinken. Dit zorgt er voor dat je glycogeenvoorraad (je energievoorraad) minder snel op gaat en dat je minder snel moe wordt. Sport je om af te vallen, dan kan je het beter gewoon bij water houden.

Eet je maaltijd na het sporten
Plan je hoofdmaaltijd, dus het ontbijt, de lunch of avondmaaltijd het liefst direct na het sporten. Na een heftige inspanning krijg je veel trek. Logisch, want je hebt veel energie verbrand en je lichaam geeft een signaal dat de voorraad weer aangevuld moet worden. Het is dus helemaal niet verkeerd om daaraan gehoor te geven.

Waar je op moet letten, is wát je eet. Neem je na afloop een tosti en daarna ook nog eens maaltijd, dan heb je eigenlijk gesport om je tosti te verbranden. Als je wilt afvallen of gespierder wilt worden, dan duurt het op deze manier heel lang voordat je enigszins resultaat boekt. Stil de trek dus met een maaltijd die toch al op de planning stond.

Na 8 uur 's avonds verbrand je niets meer?
Ook na 8 uur 's avonds en zelfs tijdens het slapen gaat je lichaam door met energie verbranden. Het maakt dus niet uit als je pas 10 uur 's avonds thuiskomt van het sporten en pas dan je avondmaaltijd eet. Het gaat er om wat je eet en hoeveel. En ook om wat je gedurende een hele dag eet en beweegt.

Kijk wel uit dat je 's avonds niet gaat snoepen of snacken. Al die extra calorieën zetten natuurlijk wel aan, maar dit geldt voor elk tijdstip van de dag. Houd er ook rekening mee dat je maagklachten kunt krijgen, of onrustiger slaapt als je laat eet.

©2016 Your Body in Shape, Maasbommel, Gelderland
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin